O C Z Y S Z C Z A N I E   J E L I T  

(odtwarzanie zdrowej flory bakteryjnej)


Częste przyjmowanie lekarstw (szczególnie antybiotyków), spożywanie słodyczy, ciasta drożdżowego, mleka, a także
nieprawidłowe łączenie produktów w potrawach sprzyja zagnieżdżeniu się w przewodzie pokarmowym obcych
mikroorganizmów - bakterii, grzybów, drożdży. Te pasożyty wdzierają się do śluzówki dróg pokarmowych, żywią się naszą
krwią i wydalają "w nas" trujące produkty fizjologiczne - toksyny.
Toksyny te są przyczyną bólów głowy, różnego rodzaju alergii, szybkiego męczenia się, angin, przeziębień, katarów,
częstych zapaleń oczu, pęcherza moczowego, nerek, silnych bólów brzucha, żołądka, wątroby, nerek itd. Jednym słowem
działalność tych bakterii w naszym organiźmie czasem bywa zupełnie nieprzewidywalna. Niszcząc zdrową mikroflorę,
bakterie chorobotwórcze powodują dysbakteriozę (degenerację zdrowej mikroflory jelita grubego). W walce
z chorobotwórczymi "pasożytami" najbardziej skuteczny jest czosnek.

"Dobrego po troszeczku"

Czosnek należy do naturalnych antybiotyków, w walce z którym w warunkach laboratoryjnych żadne pasożyty nie mają
szans na przeżycie. Jest silnym lekiem stworzonym przez naturę i jak z każdym lekiem powinniśmy postępować ostrożnie
stosując według ściśle określonej dawki. Dlatego zalecana przeze mnie kuracja czosnkowa lub niżej proponowana kuracja
wymaga zużycia niewielkich ilości czosnku.
Wystarczająca dawka czosnku według mnie to 2 - 3 ząbki na tydzień i jako dodatek do surówek lub innych potraw.
Natomiast kuracja lecznicza (odtwarzanie zdrowej mikroflory jelit) wymaga większej jego dawki. Technika przeprowadzania
kuracji jest prosta. Przez dwa tygodnie należy zjadać po 1 ząbku czosnku wieczorem, dwie godziny po kolacji. Czosnek
należy jeść bez chleba, dobrze przeżuwać. W czasie jedzenia czosnku w jamie ustnej, przełyku i w żołądku pojawia się
silne pieczenie. Trzeba pocierpieć, ponieważ sok czosnku "zabijając" bakterie chorobotwórcze, wchłania się w pojawiające
się ranki, gdzie gnieździły się pasożyty. W czasie spożywania czosnku może wzmóc się bicie serca u osób
z zaburzeniami układu krwionośnego. To naturalna reakcja, ponieważ czosnek to jedyny produkt zawierający rozpuszczony
german, a ten pierwiastek wspaniale regeneruje i oczyszcza naczynia krwionośne. Tak więc chwilowe "niewygody"
podczas jedzenia czosnku trzeba przecierpieć. Zapewniam Państwa, że zdrowie jest tego warte. Po zjedzeniu czosnku
można przepłukać usta, umyć zęby i przed snem zjeść jabłko lub wypić herbatę z cytryną i miodem. Zapach czosnku
zupełnie zanika, jeśli pożuje się skórkę z cytryny, pomarańczy lub drobno posiekaną natkę pietruszki. Jeśli nie
jesteście Państwo w stanie spożywać czosnku według opisanje wyżej metody, można ząbek przekroić na pół i połkąć jak
tabletkę lub "schować" w kuleczkę chleba, przeżuć i połknąć.

Sok z czosnku jako lekarstwo był już wykorzystywany w starożytnej Grecji jeszcze przed naszą erą. Sok z czosnku
pobudza apetyt, poprawia trawienie, pomaga przy wielu chorobach układu oddechowego, zapobiega przeziębieniom,
likwiduje bóle głowy i bezsenność, posiada właściwości moczopędne, wykrztuśne i znieczulające (uśmierzające ból).
Przy chronicznej bezsenności wystarczy pić przez kilka dni po 100 g przegotowanej wody z dodatkiem łyżeczki miodu
i soku z ząbka czosnku i pojawi się normalny sen. Przy silnym bólu zębów na nadgarstek lewej ręki należy położyć
rozdrobniony na miazgę ząbek czosnku, zabandażować i ból ustanie.
Stwierdzono, że w czosnku znajdują się przynajmniej 2 naturalne antybiotyki, które są zdolne do niszczenia około
30 rodzajów bakterii chorobotwórczych. Fitocydy znajdujące się w czosnku całkowicie likwidują procesy gnilne
i fermentacyjne w jelitach. A obecność w czosnku germanu czyni go niezastąpionym w walce przeciwko schorzeniom
serca i naczyń krwionośnych. Spożywanie soku z czosnku w ciągu dwóch tygodni całkowicie leczy z dysbakteriozy
(zwyrodnienie mikroflory jelita brubego), na którą cierpi około 90% dzieci i dorosłych.

W 1971 roku dzięki wyprawie UNESCO, w jednym z tybetańskich klasztorów została znaleziona recepta "eliksiru
młodości" (nalewki czosnkowej), która jest datowana na IV - V wiek przed naszą erą. Nalewka czosnkowa oczyszcza
organizm z odkładającego się tłuszczu, wypłukuje nierozpuszczony wapń, gwałtownie poprawia przemianę materii,
oczyszcza naczynia krwionośne, zapobiega zawałowi serca, miażdżycy, paraliżowi, tworzeniu się nowotworów, likwiduje
szum w głowie, poprawia wzrok, odmładza organizm.

NALEWKA CZOSNKOWA

35 dag obranego czosnku (z nowych zbiorów) rozetrzeć i zmieszać z 200 ml czystego spirytusu. Szczelnie zamknąć
i postawić w ciemnym i chłodnym miejscu (ale nie do lodówki) na 10 dni. Następnie masę należy przecedzić, przelać do
słoika i postawić w ciemnym miejscu jeszcze na 4 dni. Teraz środek jest gotowy do użycia. Stosować według
następującego schematu:
DZIEŃ ŚNIADANIE OBIAD KOLACJA
ilość kropli
 1  1  2  3
 2  4  5  6
 3  7  8  9
 4  10  11  12
 5  13  14  15
 6  16  17  18
 7  19  20  21
 8  22  23  24
 9  25  25  25
 10  25  25  25
 11  25  25  25


Dalej należy pić po 25 kropli 3 razy dziennie dopóki się nie skończy nalewka. Każdą ilość kropli pić z 50 ml kwaśnego
produktu mlecznego, najlepiej z kefirem lub jogurtem.
Wiele osób nie lubi ostrego zapachu czosnku. Żeby go zlikwidować po zażyciu nalewki należy jeść natkę pietruszki lub
jabłko, albo skórkę cytryny lub pomarańczy.

Uwaga! Kurację stosować nie częściej niż raz do roku.

Przytoczone fragmenty pochodzą z książki Michała Tombaka "Czy można żyć 150 lat?".

« P O W R Ó T   



PARTNERSKIE SERWISY | Zespół na wesele Toruń | Adwokat Toruń | Projektowanie stron Toruń | Klimatyzacja | leczenie uzależnień | Katalog Stron|
samochód z USA | Kostka granitowa | pozycjonowanie Toruń | leczenie uzależnień toruń, bydgoszcz | odgrzybianie osuszanie

MENU: | Strona główna | Moja choroba | Wyniki badań | Opracowanie | Dieta | Linki | Oczyszczanie | Produkty I i II etapu | Dieta matki karmiącej | Księga |
| Indeks glikemiczny | Do pobrania | Minerały Schindele | Oczyszczanie wątroby | Oczyszczanie jelit - nalewka czosnkowa | Zamiast cukru | Alveo, a drożdżyca |